Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

У разі смерті державного службовця непрацездатним членам його сім’ї, які були на його утриманні призначається пенсія по втраті годувальника, яка обчислюється у відсотках від суми заробітної плати померлого годувальника з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, до 01.01.2011р. – страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (стаття 37 Закону).

До непрацездатних членів сім’ї належать особи, визначені у Законі “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.

Дітям пенсія по втраті годувальника відповідно до Закону “Про державну службу” (далі – Закон) призначається незалежно від того, чи перебували вони на утриманні померлого годувальника чи ні, якщо годувальник отримував, або мав право отримувати пенсію згідно Закону.

Умови призначення пенсія по втраті годувальника:

  • смерті особи у період проходження державної служби;
  • наявності у померлого годувальника стажу державної служби не менше 10 років.

Розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону № 3723 “Про державну службу” на одного непрацездатного члена сім’ї 70% від суми заробітної плати померлого годувальника, на двох і більше 90%.

Державний службовець (чоловік), який має стаж державної служби не менше 10 років, помер у період перебування на державній службі.

Дружина померлого державного службовця має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника при умові, що вона була на його утриманні, або сумісно проживала. Якщо у померлої особи були діти, вони мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника незалежно від того, чи були вони на його утриманні. Пенсія у зв’язку з втратою годувальника буде призначена дружині у розмірі 70% заробітної плати померлого годувальника (у разі відсутності інших утриманців).