Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

Порядок призначення пенсій внутрішньо переміщеним особам (переселенцям)

За період збройного конфлікту в Україні, який триває донині, тисячі людей вимушено покинули свої домівки в тимчасово окупованих територіях і наразі проживають в інших, безпечніших територіях нашої держави. Чимало з них скоро досягнуть або вже досягли пенсійного віку.

Пенсійний адвокат

Консультація юриста по пенсії

Тож як оформити призначення пенсії громадянам, котрі переїхали з тимчасово окупованої території АР Крим або зони проведення АТО і стали на облік як вимушені переселенці?

Для призначення пенсії за віком внутрішньо переміщена особа має не раніш ніж за місяць до досягнення пенсійного віку звернутися із заявою про призначення пенсії до відповідного районного або міського управління Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєстрації), а також подати інші визначені законодавством документи.

В нашій країні прийнято, що факт проживання особи за певною адресою для органів Пенсійного фонду підтверджується відповідною відміткою в паспорті (по-старому – штамп «прописаний» або «зареєстрований»). Але для осіб, яких прийнято вважати «внутрішніми переселенцями», ч. 1 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» зроблено виняток. Їх місце проживання підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Тому при зверненні за призначенням пенсії переселенцю, крім пред’явлення власного паспорта, також слід надати працівнику Пенсійного фонду вказану довідку.
Згідно ст. 4 Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону.

Підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення.

Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Внутрішньо переміщеним особам варто пам’ятати, що згідно ч. 1-3 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на отримання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України.

Україна вживає всіх можливих заходів, спрямованих на розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом, зокрема відновленням усіх соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Громадянин пенсійного віку, особа з інвалідністю, дитина-інвалід та інша особа, яка перебуває у складних життєвих обставинах, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи.