Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

Відповідно до ст. 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми не отриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів.

Компенсація втрати частини пенсії у зв’язку з порушенням строків її виплати пенсіонерам здійснюється згідно із законом.

Виходячи з вище викладеного якщо ви як пенсіонер не отримували суму вашої пенсії тривалий час з вини Пенсійного фонду, а потім спромоглись отримати її то ви маєте право на таку річ як компенсація дане питання ми розглянемо більш детальніше.

Наприклад з вини Пенсійного фонду вам не було доплачено до вашої пенсії починаючі з 2014 року 400 грн., і тільки в 2018 році ви спромоглись відвоювати ці 400 грн., але Пенсійний фонд почав її доплачувати тільки з моменту вашого звернення, а не з 2014 року, це не правомірні дії оскільки відповідно до закону нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів, тому ці 400 грн., можливо, ще помножити оскільки в 2014 році 400грн. це була одна сума на яку можливо було прожити неділю, а зараз це зовсім інша сума.

Після того як вам вже ці кошти нарахували ви звертається до Державної служби статистики України та просите надати довідку про рівень інфляції за той період коли вам були повинні нараховувати ці 400грн., і в же після отримання цієї довідки звертаєтеся до Пенсійного Фонду про компенсацію, станом на 30.10.2017 року рівень інфляції становить 224.2% цей відсоток ви множите не на 400грн., а на ту суму яка виходить за кожний місяць починаючі з 2014 року, якщо брати до жовтня 2017 року то ця сума буде такою : 18 тисяч 400 гривень і цю суму множите на 224.2% і виходить в нас 41289,6грн. це сума вашої компенсації за не до отриману вашу пенсію.