Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

На що посилатись якщо вам відмовляють у виклику сторін в судовий процес для надання пояснень, або відмовляють у відкриті загального провадження

Слід зазначити, що відмова у відкритті загального позовного провадження є обмеженням сторін у доведенні своєї позиції. Так, у рішенні у справі «краска проти Швейцарії» ЄСПЛ зауважив, що сторони вправі надати суду зауваження, які вони вважають важливими, а ефективно це можна зробити лише у випадку, коли такі зауваження будуть слухані на судовому процесі. Євросуд наполягає: процесуальна економія важлива, але можлива тільки в одному випадку – якщо суд першої інстанції розглянув справу за участю всіх учасників процесу на засіданні.

Надання судам повноважень розглядати справи в порядку спрощеного провадження без виклику сторін обмежує право на доступ до правосуддя, яке, за визначенням Конституційного Суду, охоплює можливість особи не лише ініціювати судовий розгляд, а й брати безпосередню участь у процесі (рішення від 12.04.2012 №9-рп/2012).

Крім того, запровадження вказаного інституту призводить до порушення конституційного принципу змагальності сторін. ЄСПЛ у рішеннях у справах «Кєроярві проти Фінляндії» від 19.07.95, «Мантованелі проти Франції» від 18.03.97 наголошував: суттєво те, щоб сторони могли належним чином брати участь у провадженні перед судовим органом. Рішення судді розглянути справу на підставі письмових доказів без заслуховування заявника порушує принцип змагальності.