Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

Відповідно до статті 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” пенсія у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи може призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

Механізм обчислення пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011р. № 1210, яка набула чинності з 01.01.2012р.

Відповідно до статті 57 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, тільки у разі обчислення пенсії відповідно до частини 2 статті 27 Закону за бажанням того, хто звернувся за пенсією, середньомісячний фактичний заробіток для обчислення пенсії визначається за будь-які 12 місяців підряд роботи на територіях радіоактивного забруднення.

Якщо особа, яка звернулася за пенсією, пропрацювала на територіях радіоактивного забруднення:

  • менше 12 місяців, – середньомісячний заробіток визначається шляхом поділу загальної суми заробітку за календарні місяці роботи на кількість цих місяців;
  • не менше 30 календарних днів у двох місяцях, – середньомісячний заробіток визначається за будь-які фактично відпрацьовані 30 календарних днів роботи;
  • менше місяця, – середньомісячний заробіток визначається за цей календарний місяць з додаванням до заробітку на основній роботі.

Згідно з частиною 2 статті 27 Закону, за бажанням застрахованої особи частина розміру пенсії за віком за період страхового стажу, набутого до дня набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004 р.), може бути визначена відповідно до раніше діючого законодавства, а частина розміру пенсії за період страхового стажу, набутого після набрання чинності цим Законом, – відповідно до цього Закону.

Станом на 31.12.2003 року максимальний розмір пенсії за віком для осіб, зайнятих, зокрема, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1, складав 200 грн. (чотири мінімальні розміри пенсії за віком – 50 грн. х 4), тому розмір частини пенсії за страховий стаж, набутий до 01.01.2004 року з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 р. № 1783 (зі змінами), становить 224 грн. (200 грн. х 1,12).

Враховуючи вищевикладене, обчислювати пенсію відповідно до частини 2 статті 27 Закону недоцільно.

У відповідності до ст. 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» позивача віднесено до 1 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, який одержує пенсію по інвалідності на підставі ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, на підставі ст. 50 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Так, у ч. 4 ст. 54 цього Закону визначено, що державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1, та у зв’язку із втратою годувальника, в усіх випадках розміри пенсій для інвалідів IІ групи, щодо яких установлено зв’язок із Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими восьми мінімальних пенсій за віком.

Згідно зі ст. 50 зазначеного Закону особам, віднесеним до категорії 1, призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, зокрема інвалідам IІ групи – у розмірі 75 % мінімальної пенсії за віком.

Частиною 2 ст. 39 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” встановлено, що пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають у зоні посиленого радіоекологічного контролю, мають бути підвищені у розмірі на одну мінімальну заробітну плату.

Згідно з положенням пункту 7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно доЗакону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що затвердженийОСОБА_4 правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005р. № 22-1, документами, які додаються до заяви про призначення таких пенсій, є: посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.88 N 122, або довідка військової частини, в складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об’єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Вказаний Порядок не висуває вимогу про надання усіх перелічених документів, а передбачає, що заявник,у разі не можливості надати довідку за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.88 N 122,вправі надати інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об’єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС