Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

Трудовий стаж і умови оплати – основні фактори, що впливають на розмір майбутнього пенсійного забезпечення. Законодавством передбачено призначення пенсій за віком на пільгових умовах та особливістю, цього виду пенсії є зменшення пенсійного віку.

Однією з категорії, які мають право на пенсію за вислугу років визначені працівники льотне – випробного складу та особи льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації.

Право на пенсію за вислугу років даним особам регламентується статтею 54 Закону про пенсійне забезпечення, за умови вислуги років на цих посадах у чоловіків не менше 25 років, у жінок – 20 років.

У разі звільнення від роботи працівників льотне – випробного складу та осіб льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації за станом здоров’я, право на пенсійне соціальне забезпечення мають чоловіки при наявності вислуги років не менше 20 років і жінки – 15 років.

Постановою Кабінету Міністрів України № 418 від 21.07.1992 затверджено:

  • Перелік посад працівників льотного складу.
  • Перелік посад працівників льотного складу.
  • Перелік посад працівників льотного складу.
  • Перелік посад і робіт інженерно – технічного складу авіації.

Пенсійний адвокат

Категорія посад працівників цивільної авіації та льотне – випробувального складу поділяється на чотири групи:

ГруппаКатегория должностей
Перша група працівники льотного і льотне – випробувального складу
Друга група працівники, які здійснюють управління повітряним простором
Третя група працівники інженерно – технічного складу
Четверта група бортпровідники

Особам, які займають зазначені посади, умови призначення пенсії специфічні і відрізняються від тих професій, яким призначається пенсія відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування”.

При цьому розмір пенсії не може перевищувати дві з половиною величини середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує місяцю призначення пенсія.

Умови призначення пенсії за вислугою років льотчикам

Обов’язковою умовою для призначення пенсії за вислугою років, є звільнення з основного місця роботи. У разі, якщо пенсіонер влаштовується на роботу на посаду в авіації, виплата пенсії зупиняється до моменту звільнення. У тому випадку, коли особа працює на підприємстві, яке не пов’язано з авіацією, пенсія виплачується на загальних підставах.

Важливо! 4 червня 2019 року Конституційний суд України виніс вердикт про визнання неконституційним частинам нововведень 2016 року, що стосуються виходу на пенсію працівників льотного складу за віком.

Суть винесеного рішення полягає в наступному: такі працівники мають право виходу на пенсію при досягненні певного стажу, незалежно від віку. Іншими словами, нема потреби чекати 55 і 50 років, щоб вийти на пенсію, це можна зробити й в 47 років, і навіть у 40 років.

Позиція суду полягає в наступному: робота осіб, яка призводить до втрати працездатності та має безпосередній вплив на здоров’я людини, призводить до неефективного виконання своїх функціональних обов’язків і може нести загрозу безпеці оточенню. Таким чином, КСУ вважає, що втрата професійної працездатності не може бути пов’язана з досягненням працівником певного віку і не є умовою для призначення пенсії за вислугою років.

Що це означає? Положення, які визнані КСУ неконституційними, втрачають чинність з 5.06.2019 року і працівники пільгового складу мають законне право отримувати пенсію за вислугу років, незалежно від віку. Але є одне, але, органи Пенсійного фонду можуть не виконувати вищезгадану ухвалу КСУ, а чекати прийняття законодавчих змін і тим самим відмовляти в наданні пенсії.

Враховуючи цей факт, радимо звертатися за захистом своїх конституційних прав. І в цьому Вам допоможуть наші юристи компанії.

Питання про призначення пенсії особам льотного й льотне-випробувального складу

❓ Я працівник льотного складу цивільної авіації. Чи буде зарахований до спеціального стажу, що дає право на призначення пенсії за вислугу років, період служби в армії на льотної посади?

Відповідно до Постанови КМУ від 17.07.1992 № 393 для призначення пенсії працівникам льотного й льотне-випробувального складу, строкова служба в армії на посадах льотного складу Збройних сил СРСР та України, зараховується до вислуги років. Для зарахування часу перебування на військовій службі в стаж роботи, особа зобов’язана надати в органи ПФУ довідку військового комісаріату або послужний список військовослужбовця.

Сам порядок обчислення строків вислуги років для призначення пенсії, а також порядок призначення та виплати пенсій льотному та льотне – випробного складу затверджений постановою КМУ від 21.07.1992 № 418.

❓ Який порядок зарахування до спеціального стажу часу навчання при призначенні пенсії за вислугу років особам льотне – випробного складу?

Документом, на підставі якого час навчання зараховується до спеціального стажу, є диплом про отримання освіти у ВНЗ, а також дані про участь у випробувальних польотах й кількості годин нальоту.

❓ Як діяти особам льотного й льотне – випробного складу у разі, коли ПФУ відмовляє їм у праві з оформлення пенсії, незалежно від віку та при наявності необхідної вислуги років.

КСУ виніс вердикт про визнання неконституційним умовам про необхідність досягнення працівникам льотного й льотно – випробного складу 50 річного віку для призначення пенсій за вислугою років. А це означає, що положення закону “Про пенсійне забезпечення”, які встановлювали додаткові вікові обмеження і підвищували спеціальний стаж, втрачають чинність з дня ухвалення КСУ рішення про їх неконституційність.

Разом з додатковими віковими обмеженнями, рішенням КСУ скасував законодавче положення, яким такий спеціальний стаж був визначений. Але з огляду на той факт, що положення не було внесено в конституційне подання депутатів, воно залишається в силі. Водночас рішення КСУ є обов’язковим і оскарженню не підлягає, а значить і розв’язання цієї проблеми є завданням парламентаріїв, які при прийнятті відповідного закону не можуть його ігнорувати.

При відмові ПФУ в оформленні пенсії особам, які мають необхідний стаж, вислугу років та які не досягли 50 років, варто звертатися за захистом своїх прав та інтересів до суду.