Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

Виплата пенсій на ПМЖ

Поновлення виплати пенсії особі яка переїхала на постійне місце проживання за кордон

Статтею 51 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон, пенсія, призначена в Україні, виплачується за шість місяців наперед перед від’їздом, починаючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Пенсійний адвокат

Для цього перед від’їздом він має звернутися із заявою до територіального органу Пенсійного фонду за місцем одержання пенсії в Україні. Згідно Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846 до заяви про припинення виплати пенсії у зв’язку з виїздом за кордон подається паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, та талон зняття з реєстрації місця проживання в Україні. Надалі виплата пенсії в Україні припиняється. Тут же можна отримати “Пам’ятку для пенсіонерів, які виїжджають на постійне проживання за кордон”. Там є вся необхідна інформація та перелік держав, з якими Україна уклала міжнародні договори про соціальне (пенсійне) забезпечення.

За наявності двостороннього договору (угоди) про соціальне забезпечення між Україною та державою, до якої виїжджає пенсіонер на постійне проживання то він може звернутися до компетентного органу з питань пенсійного забезпечення за місцем свого проживання в цій державі з клопотанням про переведення (переказ) пенсії з України.

У разі виїзду особи на постійне проживання до таких країн як Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Монголія, Російська Федерація, Румунія, Таджикистан, Туркменістан, Угорщина, Узбекистан пенсія призначається за її новим місцем проживання. Для встановлення права на пенсію, зокрема пенсії на пільгових умовах та за вислугу років, враховується трудовий (страховий) стаж, набутий на території будь-якої з цих держав. Обчислення пенсій проводиться із заробітку (доходу) за періоди роботи, які зараховуються до трудового (страхового) стажу.

У разі переселення громадянина, якому на території однієї держави була призначена пенсія на умовах, не передбачених законодавством іншої держави, виплата пенсії здійснюється державою, яка призначила пенсію, до виникнення права на пенсію по законодавству держави проживання.

Виплата призначеної в Україні пенсії мігрантам, що виїхали у такі країни як Іспанія, Чехія, Словаччина, Болгарія, Литва, Латвія, Естонія, Польща та Португалія, з якими укладено двосторонні міжнародні договори про соціальне забезпечення, здійснюється Пенсійним фондом України за новим місцем проживання пенсіонера у вільно конвертованій валюті – доларах США або євро.

У разі повернення колишнього громадянина України з-за кордону на постійне місце проживання в Україну, виплата пенсії, що була йому призначена до виїзду, поновлюється відповідно до статті 49 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та міжнародних договорів (угод) України про соціальне забезпечення.

Але як сказав Конституційний суд поновлення виплати раніше призначеної пенсії у зв’язку з прийняттям Конституційним Судом рішення від 7.10.2009 №25-рп/2009 щодо неконституційності положень п.2 ч.1 ст.49, другого речення ст.51 закону №1058-ІV.

Таким чином у вас є всі необхідні права поновити свою пенсію у разі виїзду за кордон та отримувати її знаходячись за кордоном.