Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

ПРАВОВІ АСПЕКТИ ВІДКЛИКАННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ ДОВІДОК ПРО ПІЛЬГОВИЙ ХАРАКТЕР УМОВ ПРАЦІ, ЩО МАЄ НАСЛІДКОМ ПРИПИНЕННЯ ОРГАНОМ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ РАНІШЕ ПРИЗНАЧЕНОЇ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ НА ПІЛЬГОВИХ УМОВАХ

Останнім часом органи Пенсійного фонду приймають рішення про припинення виплати раніше призначеної пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 1 і Списком № 2, у разі відкликання підприємством раніше виданою довідки про шкідливий характер умов праці, в яких працював працівник, та утримання з цих підстав сум переплати пенсії.

Однак, з цього приводу надав свої висновки Вищий адміністративний суд України (ухвала від 21.01.2015 року № К 800/20598/14), які полягають в наступному.

Перелік підстав до припинення виплати пенсії наведено у статті 49 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до частини першої цієї норми виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

  1. якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
  2. на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України (положення пункту 2 частини першої статті 49 визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 07.10.2009 р. N 25-рп/2009);
  3. у разі смерті пенсіонера;
  4. у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;
  5. в інших випадках, передбачених законом.

Виходячи з положень зазначеної норми, лише сам факт відкликання уточнюючої довідки про пільговий характер роботи не давало підстав органам Пенсійного фонду приймати рішення про припинення виплати пенсії.

У випадку виникнення сумніву щодо достовірності відомостей про умови роботи особи, яка претендує на отримання пенсії, чи правильності нарахування пенсії, згідно з частиною першою статті 101 Закону України від 5 листопада 1991 року № 1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення», підпункту 5 пункту 6 Положення про Пенсійний Фонд України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року №384/201, органам, що призначають пенсії, надавалось право проводити планові, а у випадках, передбачених законом, позапланові перевірки на підприємствах, в установах і організаціях, у фізичних осіб – підприємців бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів, пов’язаних із нарахуванням, обчисленням та сплатою єдиного внеску, страхових внесків, призначенням пенсій, щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, та отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема, письмові) з питань, що виникають під час таких перевірок.

Отже, будь-які рішення органів Пенсійного фонду про припинення виплати раніше призначеної пенсії за віком на пільгових умовах з підстав відкликання підприємством пільгової довідки є незаконними.