Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

Внутрішньо переміщені особи (переселенці) мають право отримувати заслужену пенсію на підконтрольній українській владі території за місцем видавання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Водночас проведення виплат пенсій переселенцям посилено контролюється з боку держави.

Види перевірок переселенців

Встановлено різні види перевірок переселенців, за результатами яких виплата пенсії може бути припинена:

• Перевірка фактичного місця проживання за адресою, вказаною переселенцем під час отримання довідки.

• Фізична ідентифікація в ПАТ «Ощадбанк».

• Верифікація Міністерством фінансів України (перевірка достовірності даних, наданих про себе переселенцем для нарахування соціальної виплати).

• Перевірка на перебування на непідконтрольній території понад 60 днів.

• Перевірка Служби безпеки України (так звані «списки СБУ»).

Механізм контролю за виплатами переселенцям

Контролюють проведення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад (у народі – Соцзабез) за допомогою відвідування фактичного місця проживання переселенця і складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Періодичність проведення перевірки Соцзабезом

Соцзабез проводить чергові та позачергові перевірки переселенців.

Чергова перевірка відбувається 1 раз на 6 місяців.

Водночас якщо переселенець до моменту проведення чергової перевірки пройшов процедуру фізичної ідентифікації в «Ощадбанку», то чергова перевірка у відповідному періоді не проводиться.

Додаткова перевірка може проводитися у випадках:

1.надходження інформації про можливу зміну внутрішньо переміщеною особою фактичного місця проживання (відповідно до закону переселенці зобов’язані в десятиденний термін повідомляти Соцзабез про зміну адреси проживання);

2.надходження інформації про повернення внутрішньо переміщеної особи на тимчасово непідконтрольну територію України (у разі перебування особи на непідконтрольній території понад 60 днів Прикордонна служба України передає про це дані в Соцзабез) або її виїзду за кордон;

3.надходження інформації від ПАТ «Ощадбанк України» про непроходження в установлений термін фізичної ідентифікації внутрішньо переміщеною особою;

4.отримання рекомендацій Мінфіну за результатами проведення верифікації соціальних виплат із зазначенням конкретних причин для припинення відповідних виплат.

За результатами проведення перевірки, в разі, якщо переселенець був відсутній за фактичним місцем проживання і не з’явився у Соцзабез упродовж шести робочих днів після проведення перевірки, Соцзабез, за наявності підстав, ухвалює рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та вносить на розгляд Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам подання про припинення соціальної виплати такій особі.

Підстави припинення виплати пенсії:

1.встановлення факту відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання;

2.рекомендації Мінфіну за фактами, виявленими під час верифікації соціальних виплат;

3.факт скасування довідки внутрішньо переміщеної особи.

Комісія упродовж п’яти календарних днів розглядає подання про припинення соціальних виплат і ухвалює відповідне рішення.

Пенсійний Фонд України на підставі рішення Комісії припиняє виплату пенсії з місяця, наступного після того, в якому ухвалено відповідне рішення, а в разі непроходження вчасно фізичної ідентифікації в АТ «Ощадбанк» – з дня блокування виплати банком.

Порядок відновлення виплати пенсії

Переселенець має право на відновлення виплати пенсії. Для цього треба заново пройти ту ж процедуру, що і для початкового призначення виплати пенсії:

Перший крок – отримати статус внутрішньо переміщеної особи (в разі скасування дії довідки за підсумками перевірки)

Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи треба особисто звернутися у Соцзабез із відповідною заявою.

Під час подавання заяви про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи заявник пред’являє паспорт громадянина України з відміткою про реєстрацію місця проживання (пропискою) на неконтрольованій території. В день подавання заяви безплатно видається довідка, яка роздруковується на аркуші формату А4, підписується посадовою особою уповноваженого органу та скріплюється печаткою такого органу.

У разі браку в пенсіонера прописки на неконтрольованій території, він повинен надати докази, що підтверджують факт проживання на цій території на день виникнення обставин, які спричинили внутрішнє переміщення. Такими доказами можуть бути: військовий квиток з відомостями про проходження військової служби, трудова книжка із записами про трудову діяльність, документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, медичні документи, фотографії, відеозаписи тощо. В такому разі Соцзабез зобов’язаний розглянути заяву упродовж 15 робочих днів і ухвалити рішення про видавання довідки або відмову в її видаванні.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи діє безстроково.

Другий крок – звернутися до Пенсійного фонду України

Необхідно особисто звернутися до Управління Пенсійного фонду України на території (в районі, місті, районі в місті), де пенсіонер зареєстрований як внутрішньо переміщена особа.

Водночас необхідно надати такі документи:

• заяву про запит пенсійної справи (у разі реєстрації переселенця за новою адресою);

• копію та оригінал довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

• копії та оригінали документів, що посвідчують особу пенсіонера: паспорт, пенсійне посвідчення;

• копію та оригінал довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (якщо є);

• заяву про перерахування пенсії на рахунок в АТ «Ощадбанк».

Третій крок – пройти перевірку Соцзабезу

Для відновлення виплати пенсії Соцзабез на підставі звернення управління Пенсійного фонду впродовж 15 робочих днів проводить перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи. За результатами проведення перевірки складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, який підписується внутрішньо переміщеною особою та представниками Соцзабезу.

Потім Соцзабез упродовж трьох робочих днів з дня складання акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї й отримання електронної справи заявника виносить подання про призначення виплати пенсії на розгляд Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Відповідні комісії утворені районними, районними в м. Києві державними адміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах рад.

Комісія розглядає подання про відновлення пенсії впродовж п’яти робочих днів і не пізніше наступного робочого дня після прийняття рішення про відновлення/відмову у відновленні розповсюджує копії свого рішення в Соцзабез і в Управління Пенсійного Фонду.

Термін відновлення виплати пенсії

Якщо виплата пенсії була припинена на підставі факту відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання, виплати поновлюються через два місяці з місяця ухвалення рішення про припинення таких виплат. Комісія може ухвалити рішення про відновлення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам з місяця припинення таких виплат у разі, коли така особа перебуває в складних життєвих обставинах і з поважних причин не з’явилася вчасно в Соцзабез для проходження перевірки.

Якщо виплата пенсії була припинена на підставі отримання рекомендацій Мінфіну щодо фактів, виявлених під час верифікації, то за рішенням Комісії виплата пенсії може бути відновлена з місяця, наступного після того, в якому були усунені факти, виявлені під час верифікації.

Якщо виплата пенсії була припинена на підставі скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, повторне призначення виплати пенсії можливе лише через шість місяців після такого припинення.