Юридична пенсійна консультація

Задайте своє запитання, натиснувши кнопку нижче

Задайте своє запитання, заповнивши поля нижче

Будь ласка, введіть Ваше ім'я
Будь ласка, введіть Ваш номер телефону
Будь ласка, введіть Ваш email SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_VALID_ERRORS_EMAIL
Будь ласка, напишіть своє запитання

Передбачені Тимчасовою угода між Урядом України і Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення (далі – тимчасова угода); Передбачені Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно Тимчасової угоди громадяни України і Росії які пропрацювали не менше 15 календарних років у районах Крайньої Півночі або не менше 20 календарних років у місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі, незалежно від місця їх постійного проживання на території обох держав мають право на пенсію по старості (за віком):чоловіки – по досягненні 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років,жінки – по досягненні 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років.

Згідно Порядоку переведення і виплати пенсій відповідно до Тимчасової угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівнені до районів Крайньої Півночі, у галузі пенсійного забезпечення від 15 січня 1993 року, особи які відповідають вимогам зазначеним в Тимчасовій угоді (наводилися вище). Пенсіонер, який працював у районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях після 1 січня 1991 року подає до управління Пенсійного фонду заяву та документи, що підтверджують його постійне проживання на території Україні. В такому випадку частина пенсії оплачується з законодавства Росії, а сааме пенсія за стаж після 1 січня 1991 року в районах крайньої півночі чи прирівняних.Співробітники Пенсійного фонду самі заповнюють формуляр і пересилають його в Росію. Російська сторона здійснює переказ пенсій раз в квартал, у другому місяці кварталу, після чого гроші виплачуються пенсіонеру по курсу НБУ, що діяв на день їх надходження, через уповноважений банк України. Така виплата з пенсійного фонду Росії проводиться до виникнення права на пенсію за віком, за законодавством України, тобто до 60 чи 55років для чоловіків та жінок відповідно.

У випадку, якщо у Вас менше 15 років стажу на крайній півночі чи загальний стаж менший за 25 чи 20 років Ви маєте право на пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

Період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року.

Пільгове обчислення страхового стажу застосовується для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, та на яких поширювалися пільги, передбачені для працюючих в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, відповідно до Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10 лютого 1960 року “Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі”, постанови Ради Міністрів Союзу РСР від 10 лютого 1960 року N 148 “Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10 лютого 1960 року “Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі”, Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 26 вересня 1967 року “Про розширення пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі”.

Згідно того ж п. 5 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 10 лютого 1960 року Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, з урахуванням змін і доповнень, внесених Указом Президії Верховної Ради Союзу РСР від 26.09.67 року, пільги щодо обчислення стажу надавались працівникам, що переводились, направлялись чи запрошувались на роботу в райони Крайньої Півночі і місцевості, прирівняні до районів Крайньої Півночі, із інших місцевостей країни за умови, що ці працівники укладали трудові договори про роботу в цих районах на три роки, а на островах Північного льодовитого океану два роки.

– для призначення пенсій за віком та по інвалідності період роботи з 1 серпня 1945 року до 1 березня 1960 року 1 рік роботи зараховувався за 2 роки, а з 1 березня 1960 року до 1 січня 1991 року 1 рік роботи за 1 рік та 6 місяців;

Необхідною умовою для застосування кратності є укладання трудового договору строком на 5, 3 чи 2 роки.

Виключенням є працівники Дальбуду НКВД СРСР, Печерського вугільного басейну та Норильського і Ухтинського комбінатів НКВД СРСР. Зазначеним працівникам пільги надавалися незалежно від факту укладання трудових договорів за умови, що вони були працевлаштовані до 1 березня 1960 року. Стаж роботи в районах крайньої півночі після 1 січня 1991 року зараховується в загальному порядку як в будь-якій іншій місцевості.

Якщо особа не може надати трудовий договір, то документами, які будуть слугувати підставою для застосування кратного обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі можуть бути:

– трудова книжка, в якій є наявний штам підприємства про розповсюдження пільг по обчисленню стажу роботи.

– довідка підприємства, установи, організації, де працювала особа, в якій зазначено про факт роботи за строковим трудовим договором, період на який він був укладений та розповсюдження на особу пільг по обчисленню стажу за цей період.

Отже, законодавство вимагає офіційного підтвердження наявності строкової трудової угоди.

Судова практика щодо перерахування стажу роботи в районах крайньої півночі та районах прирівняних до них є доволі неоднозначна, тому для забезпечення своїх прав Вам краще звернутися до кваліфікованого юриста, який зможе відстояти Ваші чесно одержані пільги.